SHTV 1 ruim langs Scheve Toren 1

Op donderdag 9 februari jl. stond de thuiswedstrijd tegen Scheve Toren 1 op het programma. De rest van de teams had al gespeeld in deze 5e ronde van de Promotieklasse, waardoor we wisten dat winst ons op de 2e plaats zou brengen met een matchpunt achterstand op koploper WSC 2.

De wedstrijd begon wat later. Wedstrijdleider Geurt Jan van der Meiden had een drukke avond, met nog een externe wedstrijd in de andere speelzaal, met daarbij ook nog een interne indeling maken. De tegenstanders waren op het reguliere aanvangstijdstip ook nog niet compleet. Daardoor was er een ongepland en uiterst ontspannen teambuildingsmoment. Natuurlijk werd ook even vooruitgeblikt naar de laatste twee speelronden, maar eerst moest deze wedstrijd tot een goed einde worden gebracht om überhaupt in de kampioensrace te blijven. Peter Vorstermans was met een klein voordeeltje de eerste twintig zetten doorgekomen. Juist toen ik mij afvroeg hoe hij hier het punt naar binnen moest halen, was het opeens gebeurd. De laatste klappen kunt u meespelen.

[White "Peter Vorstermans (1916)"]
[Black "Michel Hubert (1761)"]
[Result "1-0"]
[FEN "3r1rk1/1bp2pp1/5nnp/pP2p3/P1B1P3/5N2/3N1PPP/R3R1K1 w - - 0 21"]

21. Rac1 {Wit staat nu comfortabel en komt na wat onnauwkeurige vervolgzetten van zwart vrij snel gewonnen te staan.} Rd7 22. Bf1 {Maakt ruimte voor het paard op c4.} Rfd8 23. Nc4 Bxe4 {Onnauwkeurig; Te8 was te verkiezen, waarna wit wat beter staat.} 24. Nfxe5 Nxe5 {Td4 was iets beter.} 25. Nxe5 Rd5 26. Nc6 Re8 27. f3

Maarten Stolte had eigenlijk al een gelijke stelling bereikt met zwart toen hij de tegenstander aan het einde van de opening een kans op initiatief gaf. De witspeler had die zet wel gezien, bleek in de analyse achteraf, maar toen rekende hij kennelijk niet diep genoeg door om het voordeel te zien. De tegenstander gebruikte zoveel tijd dat hij vanaf ongeveer zet 20 al op zijn increment van 10 seconden per zet leefde. Hij stond toen al minder, maar hij hield het nog ruim 40 zetten vol voordat het punt voor ons binnen was: 2-0.
Hans Segers kwam met wit heel goed uit de startblokken. Een pion voorsprong, loperpaar, torens verdubbeld en een tegenstander met slecht gepositioneerde stukken met weinig toekomstperspectief. Een kwestie van tijd voordat hier een punt zou binnen komen, was mijn inschatting. Het was dan ook enigszins teleurstellend dat het witte voordeel beetje bij beetje teniet werd gedaan. De torens werden geruild en het voordeel van het loperpaar veranderde in een eindspel met gelijke lopers. Weliswaar nog steeds met een pion voorsprong en een afgedwongen loper winst door een doorgebroken pion, maar Hans zag de vijandelijke koning aan de wandel gaan naar zijn pionnen en moest met zijn loper de resterende twee zwarte pionnen tegenhouden en het punt delen: 2½-½.
Jan-Aart van der Steen speelde weer een solide partij. Zijn tegenstander, nog ongeslagen in de externe, gaf goed partij, maar kon de tegenaanval van onze man niet tegenhouden. Met een mat in 1 dreiging met dame en pion werd de partij beëindigd: 3½-½.
Eduard van Dijk speelde een sterke partij tegen Kees Dekker, de speler met de hoogste rating bij de tegenpartij. Deze tegenstander neutraliseren was voldoende, maar het verloop van de partij gaf in eerste instantie wat hoop op meer. Tot de tegenstoot kwam en er even opgepast moest worden niet in een matnetje te belanden. Terwijl op het bord de kwaliteit voorsprong weer moest worden ingeleverd, kon gekozen worden voor een eeuwig schaak of een eindspel met dames en pionnen. Na een kwartiertje de andere borden in de gaten te hebben gehouden, werd gekozen voor de eerste optie: 4-1.
Alex Hut was inmiddels druk bezig om de teamwinst binnen te slepen. Na rustig manoeuvreren was hij een kwaliteit voor gekomen en was de tegenstander in hevige tijdnood. Hij moest steeds binnen 10 seconden een redelijke zet vinden. Toen Alex nog wat materiaal afruilde, zag de tegenstander gelukkig niet dat er door een blokkade plots een pion naar het promotieveld kon wandelen. Alex kwam met de schrik (achteraf) vrij en incasseerde als nog het volle punt: 5-1.
Invaller Karl Baak had in de opening een pion geofferd en had te maken met een tegenstander die in een extreem lange denkmodus ging. Het werd een spannende partij, waarin het wel eens alles of niks zou kunnen worden. Karl heeft er nog een tweede pion tegenaan moeten gooien, maar zijn aanval zette niet door. De grote tijdsvoorsprong was inmiddels ook verdwenen en in wederzijdse tijdnood maakte een vijandelijke paardvork plots een eind aan alles: 5-2.
Aan het topbord het duel der clubkampioenen. Erik van der Raaf kreeg het niet cadeau tegen zijn op papier zwakkere tegenstander. Er moest behoorlijk gerekend worden, maar dat kun je wel aan hem overlaten. In een eindspel met ieder een toren en een paard en twee pionnen voorsprong duurde het nog een tijdje tot de buit echt binnen was, maar met beheerst spel lukte dit: 6-2 winst!

Met nog twee speelronden te gaan, staan we 1 matchpunt en 3 bordpunten achter op WSC 2. Volgende keer mogen we zelf op bezoek bij Promotie 2, terwijl Schaakhuis 2 in een onderling duel met WSC 2 de eigen kampioenskansen nog levend kan houden.

SHTV 11984-Scheve Toren 118736-2
1Erik van der Raaf2071-Sascha Ottenhof17851-0
2Eduard van Dijk1983-Kees Dekker2052½-½
3Jan-Aart van der Steen2122-Erik Jan Tromp19901-0
4Hans Segers1938-Aad van Gent1837½-½
5Maarten Stolte2021-Rudi de Smit19041-0
6Karl Baak1843-Dave Theijn18710-1
7Alex Hut1973-Jeroen Kleijn17801-0
8Peter Vorstermans1916-Michel Hubert17611-0