Een treurige avond

Het leek van te voren al een moeilijke klus te worden: de gemiddelde rating van Novelty Destroyers was meer dan 100 punten hoger dan die van ons en borden 1 t/m 5 allen een rating boven de 1800, waar wij niet hoger komen dan 1735. En helaas bleken onze zorgen terecht. Waar we in de eerste  wedstrijd tegen een sterkere tegenstander nog lang stand konden houden, was deze keer rond 10 uur al duidelijk dat we op een zware nederlaag af zouden stevenen.

Ben had het aan het eerste bord het moeilijkst, zijn tegenstander Paula Craciun heeft een rating van boven de 2000. Met zwart koos hij voor een Scandinavische opening. Op de veertiende zet verrekende hij zich en verloor een pion. Ben wist toch nog lang stand te houden, maar een nederlaag was niet te voorkomen.

Op bord 2 moest Ed met wit een Pirc bestrijden. Ik had de indruk dat zwart al snel beter kwam te staan. Ik kan jammer genoeg mijn aantekeningen niet meer ontcijferen, iets met c8, doet er verder niet toe, ook aan bord 2 moesten we de nul incasseren.

Ruben speelde links van mij, ook hij kreeg met wit een Pirc tegen zich. Een rustige partij, er leek niet zo veel aan de hand maar door onnauwkeurig spel kwam Ruben een pion achter te staan. Min of meer tot zijn eigen verbazing bood de tegenstander remise aan, dat werd in dank aanvaard.

Jan koos aan bord 5 voor een soort van Philidor-opstelling. Ook hij kwam een pion achter, en hier helaas geen verrassend remise-aanbod. De volgende nul was een feit.

En ook Geurt Jan had zijn dag niet. Bij een eerste rondje langs de borden zag ik een sterke zwarte loper op e5, maar toen ik vervolgens de materiaalverhoudingen bekeek bleek Geurt Jan al een stuk achter te staan.

Op de lagere borden was het krachtsverschil op papier minder groot, maar Olivier Krikorian is een niet te onderschatten tegenstander. Dat ondervond ook Piet op bord 7 met zwart. Na dameruil bleef Piet zitten met een dubbelpion. Misschien had hij moeten spelen op de halfopen b-lijn. In de partij verloor zwart een pion en de partij.

Danny nam op bord 8 het zekere voor het onzeker en bood al in een vroeg stadium remise aan. Je kunt er achteraf over discussiëren, maar na twee nederlagen wilde Danny zich deze kans niet laten ontnemen om iets binnen te slepen.

Toen de nederlaag al een feit was, zaten mijn tegenstander Cristian Schmitt en ik nog gebogen over de laatste fase van onze partij. Met zwart werd ik geconfronteerd met de openingszet f4 en de daarbij behorende agressieve opzet. Ik wist er niet echt goed een antwoord op te vinden en om aan de witte aanval te ontkomen moest ik berusten in pionverlies. Waar ik nog blij mee mocht zijn, want Fritz had me al tien keer mat gezet. Maar wit zat op een gegeven ogenblik verlegen om ideeën over hoe de winst binnen te halen, en min of meer uit het niets en zonder dat daar een plan achter zat kon ik de aanval overnemen. Ik won de pion terug en kreeg een betere stelling. Maar helaas: tijdnood en ik zag over het hoofd dat mijn toren ingesloten raakte. Ook hier dus een nul.

Een avond om gauw te vergeten. We moeten nu echt aan de bak om in de resterende vier wedstrijden nog iets binnen te halen.

 

SHTV 31651-Novelty Destroyers17831-7
1B.X.A. Spierings1735-P. Craciun20890-1
2E. Olvers1712-F. Liefrink19620-1
3M. Tamminga1688-C. Schmitt19060-1
4R.T. Wiegerink1652-C. Gruss18611/2`-1/2
5J. Verheijen1636-R. Lange18080-1
6G.J. van der Meiden1632-E.R.I. Dhondt17030-1
7Piet SIkkes1597-O. Krikorian15450-1
8D.J. Lindhout1557-F. Molinari13891/2-1/2