Eerste team komt op gang

Het gelijkspel tegen Scheve Toren 1 was een kleine misser; of wellicht is dat homogene team juist een grote kanshebber voor het kampioenschap van de HSB. Hoe het ook zij, aan kop van de Promotieklasse stond fier Promotie 2, een sterk team dat als tweede tegenstander op het programma stond. En ook nu weer moesten we een beroep doen op invallers. Een poging om Peter vooruit te laten spelen strandde, want er was dit keer niemand beschikbaar in Zoetermeer. Het feit dat zij ook met twee invallers moesten aantreden zal daar zeker een rol in gespeeld hebben. Maar niet getreurd, de (schaak)vrienden Olav en Theo waren bereid om (andermaal) in te vallen en de staart van het team overeind te houden.

Het zag er in het eerste uur niet zorgwekkend uit, integendeel. Met uitzondering van Marco en opponent hielden alle spelers veel pionnen op het bord. Dat maakt het allemaal niet overzichtelijker voor een teamleider die liever wat meer ruimte op het bord ziet, maar het voelde niettemin goed aan. Twan ruilde snel de dames af en beide spelers kregen een dubbelpion, waarbij onze clubkampioen wel een geïsoleerd paar moest accepteren. Daar lag een klein voordeel voor de zwartspeler, die enige moeite met ontwikkelen had. Melchior speelde zijn lijfverdediging en kwam goed uit de opening. Omdat er aan beide zijden, zoals reeds opgemerkt, veel pionnen op het bord bleven, werd het een echte duw-en-trekpartij. Maarten speelde tegen de invallende Henk Noordhoek, op rating zijn gelijke en een goed kenner van de Aljechin-verdediging. Die kwam ook op het het bord, maar Maarten ging de platgetreden paden uit de weg en wist de stelling om te buigen naar Spaanse structuren. Het leverde hem een prettige stelling op.

Marco en zijn tegenstander ruilden snel veel materiaal en waren na een uur al in het eindspel aanbeland. Een lastige afwikkeling met toren en paard leidde tot een toreneindspel met een pion minder voor onze man. Wel stonden alle pionnen op de koningsvleugel. Aleksander speelde als altijd rustig en het leek alsof zwart meer ruimte kreeg en vervelende druk ging uitoefenen. Een lastige pion op d4 fungeerde daarbij als speerpunt. Sander en zijn tegenstander schonden in de eerste vijf zetten twee openingsregels van Lasker: speel nooit meer dan twee pionnen en speel nooit tweemaal hetzelfde stuk. Sander kwam gedrukt te staan en moest nauwkeurig tegenspelen, maar in zijn voordeel sprak dat hij daar ruimschoots tijd voor had. Olav vloog er lekker in en zette zijn opponent snel onder druk. Het was de eerste partij waar de kans op een overwinning zich openbaarde. Theo had een stevige verdediging opgezet zonder zwaktes, maar het was duidelijk dat het een lange strijd zou gaan worden.

Op basis van de stellingen zoals ik ze gezien had beantwoordde ik een vraag van Melchior of hij remise mocht maken bevestigend. Er werd echter nog doorgespeeld. Even later kwamen Twan en zijn tegenstander remise overeen. Er zat niet veel meer in de stelling. Inmiddels had Maarten een echt prettige stelling bereikt en moest Marco heel secuur spelen om zijn eindspel gelijk te houden. Bij Aleksander leek er geen schot in de zaak te komen, maar hij stond ook niet moeilijk. De tijd tikte voor zijn tegenstander daarentegen snel weg. Sander had activiteit op de damevleugel ontwikkeld en leek langzaam los te komen uit de klem waar in hij op de andere helft van het bord was gezet. Olav wist twee verbonden vrijpionnen te krijgen, ondersteund door dame en paard. Het ging de goede kant op, maar zwart blikte of bloosde niet en begon een opstoot met zijn h-pion, gesteund door een toren op de g-lijn. Zou die koningsaanval genoeg zijn? Theo had intussen het initiatief genomen op de damevleugel waar de koning van zijn tegenstander zich bevond. De samenwerking tussen zijn dame, torens en loper begon dreigende vormen aan te nemen. De witspeler had zijn stukken verre van ideaal staan.

En toen ging het even snel. Melchior kwam toch remise overeen, even later gevolgd door de capitulatie van Sander’s tegenstander. Ook Marco wist zijn partij tot een goed einde te brengen met een remise. Met vier afgeronde partijen stonden we een punt voor, maar de weg was nog lang.

Maarten had zijn paard geofferd voor twee pionnen en aanval. Die sloeg echter niet goed door en toen hij dameruil ontweek, zag ik de bui hangen: zwarte neemt pion met schaak en torenwinst, uit... Nee, toch niet. De zwartspeler zag het over het hoofd, ruilde een set torens en Maarten leefde nog! Aleksander had zijn stukken allemaal goed staan, geen zwaktes in zijn stelling, maar het leek er sterk op dat hij toch niet verder zou komen dan remise. Olav moest nu alle zeilen bijzetten om complicaties in zijn stelling te houden, want de zwarte h-pion was op h3 aangekomen en een gepende witte g-pion maakte het er allemaal niet eenvoudiger op. Theo had nu al zijn aanvallende stukken goed staan, de witte koning stond vast op d1 en met een prachtig magneetoffer werd de laatste verdediger uitgeschakeld. Nog een bordpunt verwijderd van de overwinning.

Olav kreeg niet voldoende aanval en tijdnood speelde hem nu ook parten. Met zetherhaling werd de remise veilig gesteld. Even later tekenden Maarten en zijn tegenstrever ook de vrede en was de matchwinst binnen.

Aleksander was als laatste bezig. Nu de buit binnen was, was remise genoeg, maar de stelling op het bord zag er voor hem zó veel voordeliger uit dan een aantal zetten eerder en de tijd op de klokken was ook in zijn voordeel (bijna 2½ minuut tegen krap 30 seconden). Ik besloot hem niet op de hoogte te brengen, maar de kans te geven om een punt te scoren. We moeten ook rekening houden met de bordpunten uiteindelijk. Snel achtereen vielen een zwarte loper en paard, wat genoeg was voor capitulatie en de overwinning extra cachet gaf.

 

Promotie 21896-SHTV 119702½-5½ 
1Sipke de Swart1972-Twan van der Togt1981½-½ 
2Joost Mostert2048-Melchior Vesters2153½-½ 
3Henk Noordhoek2058-Maarten Stolte2050½-½ 
4Ruurd Kunnen1855-Marco van Straaten1998½-½ 
5Maarten Wichhart1939-Aleksander Henke19820-1 
6Wong Tsai1773-Sander Pauw19260-1 
7Ferdi Sieben1796-Olav van Leeuwen1867½-½ 
8Jaap van den Berg1728-Theo Bovenlander18050-1